Джерело: unian.ua

Росія вже не вперше використовує ракети від комплексу ППО С-400 для ударів по Києву, повідомив в ефірі “Київ24” військовий аналітик Павло Нарожний.

“Це комплекс ППО, ПРО великого радіуса дії. С ракети, які вони застосовували – вони застосовували й раніше. Всі, хто пам’ятає – колись був випадок, що в Києві спочатку був вибух, а потім повітряна тривога. Саме тоді була вперше застосована ракета від С-400 – якщо не помиляюся, це було ще у 2023 році”, – розповів аналітик. 

Він також пояснив, чому окупанти не часто застосовують цю ракету для ударів по Києву.

“По-перше, дальність не дуже велика. Вони можуть вдарити цими ракетами або з території Білорусі, або ж з Брянської області, щоб дістати до Києва. По-друге, точність не дуже велика. Ця ракета була задумана для збиття літаків чи ракет… Коли вона стріляє по землі, вона летить по балістичній траєкторії без коригування. І точність в неї дуже мала. На відстані 140-150 кілометрів – це відстань до держкордону, звідки вони стріляють – точність такої ракети буде вимірюватися сотнями кілометрів. То ж влучити в будь-яку ціль дуже важко”, – пояснив Нарожний.

Враховуючи це, вважає експерт, подібні удари можуть переслідувати дві ключові цілі – терористичний акт проти мирного населення чи спроба виснажити українську систему ППО.

“Вдарити аби куди для того, щоб залякати населення – без будь-якої серйозної цілі. Або, як варіант – для виснаження систем ППО. Тому що у ворога таких ракет С-300, С-400 доволі багато. Мова йде про тисячі – 5-6 тисяч може бути на озброєнні цих ракет. І на кожну таку ракету ми повинні витратити одну ракету Patriot, аби її збити”, – додав Нарожний. 

Російський удар по Києву 2 вересня: що відомо

Напередодні видання Defense Express повідомило, що під час удару РФ по Києву 2 вересня російські війська застосували зенітну ракету типу 48Н6ДМ від комплексу С-400 у режимі “земля-земля”.

У виданні зазначили, що особлива небезпека застосування 48Н6ДМ до С-400 у режимі “земля-земля” полягає в тому, що ці зенітні ракети мають украй низьку точність влучання, і насамперед можуть загрожувати цивільній інфраструктурі та звичайним жителям.

Загалом же, під час удару окупантами по Україні в ніч на 2 вересня, було виявлено 58 повітряних цілей – 35 ракет різних типів і 23 дрони. У результаті бойової роботи збили 9 балістичних ракет “Іскандер-М”/KN-23; 13 крилатих ракет Х-101; 20 ударних БПЛА Shahed-131/136.