Джерело: unian.ua
Любителі міцного напою обов’язково мають знати правила його вживання.
Ароматному алкогольному напою з ячменю, жита, пшениці або кукурудзи віддають перевагу багато гурманів. Однак не всі знають, чим закушувати віскі, коли і як правильно його пити, щоб насолодитися букетом і оцінити якість спиртного. УНІАН з’ясував усі секрети і готовий поділитися.
- Коли і як правильно пити віскі
- Із чим пити віскі можна і не можна
- Чим краще закушувати віскі в чистому вигляді
- Чим закушувати віскі з колою
Коли і як правильно пити віскі
Перед тим як пити віскі, важливо знати про найкращий час доби для цього напою. Досвідчені сомельє вважають, що тільки вечір підходить для того, щоб насолодитися ним – вранці балувати себе такою компанією не варто. Обов’язкова умова – охолодження напою до 18-20 °C інакше будь-який, навіть найдорожчий екземпляр, матиме неприємний присмак спирту. Зберігати в холодильнику пляшку не потрібно, кімнатна температура – прийнятний варіант. Найбільш вдалий келих для віскі – рокс, олд фешн або винний на короткій ніжці.
Сповна відчути дивовижний смак і аромат напою можна, виконуючи правило 5S:
- Sight – оцінити віскі на вигляд, повертаючи келих на світло.
- Smell – понюхати, вдихаючи ароматний букет.
- Swish – посмакувати, зробивши невеликий ковток і потримавши напій у роті.
- Swallow – проковтнути, відчуваючи післясмак.
- Splash – додати краплю води і знову зробити ковток, оцінивши зміну смаку.
До речі, останній пункт не обов’язковий до виконання, але шотландці, як справжні поціновувачі цього виду спиртного, рекомендують дотримуватися шести пунктів повністю.
Із чим пити віскі можна і не можна
Вам доведеться постаратися, щоб знайти людину, яка порадить вам розбавляти напій якимись іншими рідинами – більшість гурманів все-таки дотримуються варіанту дегустації в чистому вигляді. Проте не всі готові вживати його саме так, але не знають, із чим пити віскі, крім коли. Вибір додаткового напою залежить від сорту спиртного:
- односолодовий – вода;
- скотч – фруктові та ягідні соки;
- кукурудзяний віскі – газовані напої.
У першому випадку розбавляти необхідно, щоб трохи пом’якшити занадто терпкий смак і знизити міцність. У другому випадку, зі скотчем, додавання соку допускається, якщо йдеться про рідкісні зернові сорти віскі, але тільки у співвідношенні алкоголю до соку в пропорції 3:1. Купажовані шотландські сорти не можна розбавляти ніколи і нічим – насичений і складний букет напою легко зіпсувати сторонніми смаками.
Ви можете також перейняти на себе досвід ірландців, які зазвичай п’ють з віскі каву, доповнюючи гарячий напій розслаблюючим алкоголем.
Що не можна змішувати з віскі точно, так це цитрусові соки. І незважаючи на те, що в багатьох барах нерідко можна зустріти коктейлі з саме таким поєднанням, у пристойному суспільстві подібне блюзнірство навряд чи викличе схвалення.
Цікавий факт: шотландці вважають, що додавати у віскі лід категорично не можна, бо спершу напій охолоджується, але потім знову нагрівається від долонь і пальців – краще використовувати спеціальні охолоджувальні камені. І те, що лід негативно впливає на смак напою, тих же американців не бентежить абсолютно, тож у США сміливо кидають у келих із бурбоном кілька кубиків замороженої води. З кого саме брати приклад і на чий бік ставати – вирішувати тільки вам.
Чим краще закушувати віскі в чистому вигляді
Люди, які не можуть пити міцний алкоголь у чистому вигляді, мають запам’ятати, що беруть на закуску до віскі справжні гурмани, щоб не зіпсувати смак напою і гідно оцінити його якість.
До односолодових або купажованих сортів чудово підійде плитка темного шоколаду, яблука або груші, м’ясо курки та кролика. Тим, хто п’є житній віскі, сподобається його поєднання з копченою рибою. Свинина на грилі ідеально розкриє аромат скотчу, а до димного острівного віскі краще подавати яловичину. Універсальним варіантом для всіх сортів алкогольного напою, про який ми говоримо сьогодні, буде сир – швидко, просто і смачно.
Точно не можна використовувати як закуску такі продукти та страви:
- солодке;
- випічку;
- гостру їжу;
- смажене жирне м’ясо;
- соління та маринади;
- страви з додаванням оцту.
Врахуйте, що серед дозволених страв перелічено види м’яса і птиці на грилі – це далеко не те саме, що просмажений у домашніх умовах жирний шматок туші тварини.
Чим закушувати віскі з колою
Тим, хто вважає за краще розбавляти спиртне газованою водою, не зайвим буде запам’ятати, чим закушувати віскі, щоб не було похмілля, адже кола може посилити дію спиртного і стати причиною швидкого сп’яніння.
Найкращою гастрономічною парою вважаються:
- сир;
- суші;
- червона риба;
- морепродукти;
- баварські ковбаски;
- шоколад;
- баранина і яловичина.
Якщо хочете подати фрукти, то ідеальним варіантом виявиться диня. Саме вона зможе відтінити багатошаровий смак віскі з колою і доповнити унікальний тандем двох напоїв.