Джерело: unian.ua

Російські загарбники поширили у мережі відео зі знущаннями з українських військовополонених. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це могло статися на Харківському напрямку.

“На відео зафіксовані побиття, приниження, погрози, імітація розстрілу. На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими – не виняток з правил, а звична тактика для окупантів. Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення”, – написав він у своєму Telegram-каналі.

Лубінець звернувся з офіційними листами до Міжнародного Комітету Червоного Хреста та ООН, щоб вони задокументували факт знущання. “Росія не дотримується жодних правил ведення війни й абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії”, – додав він.

На опублікованому в мережі відео можна побачити, що чотирьох українських військовополонених ведуть у колоні із зав’язаними очима. Чоловіків змушують співати пісню “Вставай, страна огромная”. Їх б’ють ногами, від чого один з полонених падає. Військовому погрожують вбивством, якщо він не встане, а потім один з оупантів стріляє біля його голови. На цьому відео обривається.

Знущання над полоненими: 

Як відомо, росіяни не вперше публікують у мережі докази нелюдського ставлення до українських полонених. Вони показували розстріли військових та жорстокі знущання.

У квітні минулого року було оприлюднено відео жорстокої страти українського полоненого. Російська пропаганда почала виправдовувати це, заявивши, що “війни без жорстокості не буває”, тому окупанта, який вчинив це звірство, не засуджують.