Джерело: unian.ua

До середини літа власники полуничних грядок уже зібрали врожай соковитих ягід. Однак не варто після цього залишати рослини без турботи. У цей період кущі особливо потребують добрив, адже вони витратили багато сил на вирощування плодів. Дізнайтеся, чим підживити полуницю після плодоношення, щоб її врожайність не погіршилася в майбутньому.

Чим підживлювати полуницю після плодоношення

Корисним для відновлення сил після збору врожаю буде настій гною. Для цього візьміть відро об’ємом 10 літрів і наповніть гноєм на чверть. Потім залийте водою і залиште настоятися на 3 доби. Отриману суміш ще раз розведіть водою у співвідношенні 1:5. Під кожен кущ полуниці влийте 1 літр настою (робити це треба в суху погоду).

Добре підходить для добрив пташиний послід. Його розводять водою у співвідношенні 1:20. Таким настоєм не можна поливати зелені частини рослини, а тільки ґрунт навколо кущів.

Ще одне корисне добриво для полуниці – зола. Просто посипте землю навколо кожного куща, а потім полийте. Повторіть процедуру через 3 дні. Також можна приготувати зольний розчин – 1 кг попелу залийте 10 літрами води і настоюйте 2 дні. Під кожен кущ влийте 500 мл рідини.

Для підвищення імунітету можна підгодувати полуницю після плодоношення мінеральними добривами. Для цього використовують Фітоспорин, суперфосфат і сірчанокислий калій. Можна взяти й універсальне добриво для полуниці. Будь-який препарат важливо готувати точно за інструкцією. Мінеральні добрива особливо корисні для ремонтантної полуниці.

Догляд за полуницею після плодоношення – що ще потрібно зробити

Крім підгодівлі потрібно також видалити пожовкле листя і гнилі ягоди. Приберіть з ділянки все сміття і бур’яни – на них можуть зимувати шкідники. Якщо за останні місяці культура часто хворіла, то обробіть грядки фунгіцидом для полуниці.