Джерело: unian.ua

В умовах аномальної спеки в Україні та постійних тривалих вимкнень світла і люди, і тварини погано почуваються через неможливість нормально охолодитися. УНІАН з’ясував, як допомогти домашнім тваринам у спеку.

  • Як охолодити тварин у спеку – поради для власників собак
  • Як можна врятувати кота від спеки
  • Як врятувати тварин від спеки, якщо вони бездомні

Як охолодити тварин у спеку – поради для власників собак

Кінологи МВС України поділилися порадами про те, як врятувати тварин від спеки та допомогти їм пережити цей важкий період. Рекомендації, звісно, стосуються собак.

По-перше, фахівці рекомендують вигулювати улюбленця вранці та ввечері, коли сонце не таке активне – у денні години є ризик теплового і сонячного удару. Якщо все-таки була необхідність вивести собаку в “пекло”, то краще обернути лапи фольгою, щоб не було опіку від розпеченого асфальту. Під час прогулянки обов’язково беріть із собою воду, уникайте інтенсивних тренувань і перевіряйте температуру тварини – якщо відчуваєте, що вона піднялася, повертайтеся додому. Прийшовши до квартири, забезпечте собаці прохолодні місця – вологу лежанку, увімкнений вентилятор, доступ до прохолодної питної води.

Як можна врятувати кота від спеки

Поради про те, як охолодити тварину у спеку, стосуються не лише “собачників”, а й “кошатників”, адже вусатим-хвостатим теж дуже спекотно за такої температури.

Власникам котів і кішок ветеринари рекомендують постійно наливати прохолодну воду в миску, причому, важливо, щоб поїлка не стояла на сонці. Також кота і кішку потрібно регулярно вичісувати, допомагаючи тварині позбавлятися зайвої шерсті. Приміщення, в якому перебуває улюбленець, важливо регулярно провітрювати, навіть якщо ви вмикаєте кондиціонер або вентилятори, а також затемнювати кімнату щільними шторами – вони перешкоджають потраплянню сонячних променів.

Як врятувати тварин від спеки, якщо вони бездомні

Домашнім улюбленцям у таких умовах трохи легше – про них можуть подбати їхні люблячі господарі, але ось про тих котів і собак, які живуть на вулиці, подбати немає кому. Саме тому варто приділяти трохи часу і їм, допомагаючи пережити пекельний період.

Кінологи підказують, як допомогти тваринам у спеку в такому разі:

  • взяти кілька мисок, налити чистої води і поставити в тіні біля під’їзду;
  • регулярно міняти воду на прохолодну;
  • в інші миски насипати вологий корм.

Слідкуйте за тим, щоб ніхто не проганяв безпритульних котів чи собак з місця в тіні, а також не відмовляйте тваринам у медичній допомозі, якщо вони її потребують.