Джерело: unian.ua

Чинна віце-президентка США Камала Гарріс є найбільш ймовірним кандидатом від демократів, який балотуватиметься на листопадових виборах. Хоча офіційно її кандидатуру ще не затвердили, видання Politico вже назвало 9 представників Демократичної партії, один з яких, напевно і стане її напарником на виборах в якості кандидата у віце-президенти.

  • Губернатор штату Пенсільванія Джош Шапіро
  • Сенатор від Арізони Марк Келлі
  • Губернатор Мічигану Гретхен Вітмер
  • Губернатор Кентуккі Енді Бешир
  • Губернатор Північної Кароліни Рой Купер
  • Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом
  • Губернатор штату Іллінойс Дж. Б. Прітцкер
  • Губернатор штату Меріленд Вес Мур
  • Міністр транспорту Піт Буттіджедж

Губернатор штату Пенсільванія Джош Шапіро

51-річний Шапіро обіймає посаду губернатора з 2023 року, а до цього він був генеральним прокурором Пенсільванії з 2017 року, комісаром округу та представником штату. 

Перемога на листопадових виборах залежатиме від того, хто переможе у семи “хитких штатах”. Пенсільванія входить до їх числа. Якби Гарріс обрала своїм напарником саме Шапіро, це могло б схилити виборців цього ключового штату на її користь. Сам Шапіро вже пообіцяв підтримати Гарріс як кандидата та закликав членів Демпартії об’єднатися навколо неї.

Сенатор від Арізони Марк Келлі

60-річний Келлі обіймає посаду сенатора з 2020 року, а до цього був астронавтом NASA та бойовим пілотом у ВМС. Він одружений з колишньою конгресменкою Геббі Гіффордс і представляє в Конгресі ще один “хиткий штат”, за який розгортається основна боротьба претендентів на президентську посаду. Причому сам Келлі став першим сенатором-демократом, обраним від Арізони аж з 1962 року. 

До того ж Арізона – прикордонний з Мексикою штат, де тема нелегальної міграції стоїть гостріше, ніж деінде. Заручитися підтримкою тутешніх виборців, означає вибити з рук Трампа одну карту з великої антимігрантської партії, яку він розігрує на цих виборах.

Губернатор Мічигану Гретхен Вітмер

52-річна Вітмер обіймає посаду губернатора з 2019 року. До цього вона працювала в Палаті представників Мічигану та в Сенаті Мічигану. Губернаторські перегони у 2022 році вона виграла повторно, отримавши на 11 балів більше, ніж республіканський кандидат.

Мічиган теж відноситься до “хитких штатів”, де виборці можуть віддати перемогу як республіканському, так і демократичному кандидату. Перемога тут стала важливою сходинкою для перемоги Байдена на виборах 2020 року.

Губернатор Кентуккі Енді Бешир

46-річний Бешир був обраний губернатором у 2019 році і переобрався в листопаді, випередивши республіканського кандидата на 5%. Це при тому, що взагалі Кентуккі вважається республіканським штатом. Бешир також був обраний генеральним прокурором штату в 2015 році.

Бешир походить із роду політичних корифеїв Кентуккі. Його батько, Стів Бешир, також був демократичним губернатором у цьому республіканському штаті, вигравши вибори в 2007 і 2011 роках.

Губернатор Північної Кароліни Рой Купер

67-річний Купер обіймає посаду губернатора Північної Кароліни з 2017 року і не може балотуватися знову через обмеження терміну повноважень. До цього він 16 років працював генеральним прокурором штату та працював у Сенаті та Палаті представників Північної Кароліни. 

Конгресмен Джим Клайберн називав Купера одним з майбутніх лідерів Демократичної партії. 

Північна Кароліна входить до числа “хитких штатів”, однак в 2020 році вона віддала свої голоси за Трампа, тоді як інші “хиткі штати” – за Байдена.

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом

56-річний Ньюсом свого часу був серйозним конкурентом Байдена всередині Демократичної партії. Він обіймає посаду губернатора з 2019 року. До цього він обіймав посаду мера Сан-Франциско, а потім віце-губернатора Каліфорнії.

Ньюсома часто обговорюють як потенційного кандидата у віце-президенти, але він зіткнеться з величезною перешкодою, будучи напарником Камали Гарріс з однієї простої причини: вони обидва родом з Каліфорнії. Згідно з 12-ю поправкою, члени Колегії вибірників голосують за дует президента та віце-президента, але один із них “не повинен бути мешканцем одного штату з ними”. Тож це означає, що якщо Гарріс вибере Ньюсома як напарника, штат Каліфорнія за законом не зможе проголосувати за цей дует. А Каліфорнія традиційно є саме демократичним штатом, до того ж найбільшим з-поміж усіх. Тож втративши Каліфорнію, демократи вже точно не зможуть виграти вибори президента.

Ньюсом уже підтримав Гарріс.

Губернатор штату Іллінойс Дж. Б. Прітцкер

59-річного Прітцкера вважають можливим кандидатом у віце-президенти частково через його авторитет у партії та здатність самостійно фінансувати кампанію. Його родина заснувала готельну імперію Hyatt. Він перебуває на другому терміні губернатора, а до цього був активним у демократичних колах із збору коштів.

Прітцкер був одним з тих, хто публічно нападав на Трампа, ця практика почалася під час його першого терміну губернатора, коли він намагався змусити колишнього президента діяти швидше з доставкою засобів індивідуального захисту під час пандемії.

У своїй заяві про відставку Байдена Прітцкер не висловив підтримки Гарріс, а натомість зосередився на Трампі, сказавши: “Дональд Трамп — 34 рази засуджений злочинець, засуджений за вчинення сексуального насильства, расист, гомофоб і женоненависник. Трамп вихваляється тим, що позбавляє жінку права вибору, хоче позбавити медичної допомоги десятків мільйонів людей, пропонує економічну політику, яка коштуватиме середньому класу тисячі доларів на рік, і загрожує основним американським ідеалам, які ми цінуємо”.

Губернатор штату Меріленд Вес Мур

45-річний Мур став першим темношкірим губернатором штату Меріленд у 2023 році, і багато хто розглядає його як можливого кандидата в Білий дім у майбутньому. Молодий губернатор, якому лише 45, також має вражаюче резюме популярного автора блогу в газеті New York Times, ветерана бойових дій і колишнього генерального директора фонду Робін Гуда, організації по боротьбі з бідністю.

Міністр транспорту Піт Буттіджедж

Інший колишній претендент на висування в президенти від Демократичної партії у 2020 році, Піт Буттіджедж, також офіційно підтримав Гарріс. У своїй заяві на X він сказав, що Гарріс є “тією людиною, яка могла взяти факел, перемогти Дональда Трампа та змінити Джо Байдена на посаді президента”.

42-річний Буттіджедж, міністр транспорту, був відомий серед своїх прихильників як “мер Піт” як колишній мер Саут-Бенда, штат Індіана. Він також є першим відкритим геєм, затвердженим у президентському кабінеті. Буттіджедж також служив в Афганістані.

Передвиборча ситуація в США: останні новини

Як писав УНІАН, ймовірний кандидат на посаду президента США від Демократичної партії Камала Гарріс дещо відстає у рейтингах від Дональда Трампа. За даними опитувань, республіканець випереджає демократку приблизно на 2 процентних пункти – 47% проти 45%. Ці показники практично ідентичні балансу у парі Трамп-Байден – 46% проти 43,5%.

Також ми розповідали, що колишній президент США Барак Обама не підтримав кандидатуру Камали Гарріс як кандидата від Демократичної партії на посаду нового глави Білого дому. За словами Обами, демократи натомість оберуть неназваного “видатного кандидата”.