Джерело: unian.ua

Знищити дамбу Київської ГЕС ударом ззовні неможливо, запевнили одразу кілька джерел у різних структурах Сил оборони України. Це не означає, що гребля є неуразливою на 100%. Деякі пошкодження можливі, але Київ не накриє водяним валом, передає LIGA.net.

“Навіть ракетою (знищити неможливо – УНІАН). Руйнування греблі Київської ГЕС можливе тільки за допомогою ядерного вибуху”, – заявив глава прес-служби Укргідропроекту Владислав Рябенко.

В Укргідроенерго запевнили, що “зруйнувати або істотно пошкодити масивні гідротехнічні споруди ракетою не так просто”.

Колишній співробітник СБУ Іван Ступак наголосив, що всі Дніпровські ГЕС проєктувалися таким чином, щоб витримувати ймовірні прямі ракетні удари: “Підірвати такі споруди можна тільки зсередини. Як, наприклад, це зробили з Каховською ГЕС. Інший приклад – гребля ДніпроГЕС у Запоріжжі, яку обстріляли росіяни. Так, вона постраждала, генерації немає. Але руйнувань не було”.

У разі пошкодження металевих затворів греблі Київської ГЕС може відбуватися поступовий неконтрольований витік води з Київського водосховища, “внаслідок чого відбудеться короткочасне підтоплення деяких територій у нижньому б’єфі гідровузла”, повідомили в Укргідроенерго.

Зазначається, що зони підтоплення будуть незначними і відомі службам ДСНС та місцевим органам влади, людей встигнуть попередити заздалегідь.

Директор Укргідроенего Ігор Сирота пояснив, що в найгіршому випадку може затопити підвали в деяких районах Києва. При цьому йдеться переважно про лівий берег столиці.

Загроза підриву Київської ГЕС – що повідомлялося

Нагадаємо, 12 липня прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова звинуватила Україну в “підготовці” до руйнування дамб Київської ГЕС і Канівського водосховища, “щоб звинуватити Росію”.

У Генштабі ЗСУ заявили, що російські окупанти можуть здійснити ракетний удар по дамбі Київського водосховища, намагаючись пошкодити певні критичні елементи дамби, проте повністю знищити її не вийде.