Джерело: unian.ua

Міністерство національної оборони Румунії заявило, що росіяни намагаються поширити дезінформацію про польоти їхніх винищувачів F-16 у небі України.

Як пише News.ro, у міністерстві засудили спробу дезінформації з боку пов’язаних з Росією пропагандистських каналів, які повідомляли про серії польотів F-16 в Одеській області минулого тижня.

“Так звані “джерела”, не ідентифіковані в дописі на російській платформі Telegram, стверджують, що винищувачі F-16 вилітали з румунських аеродромів. Літаки F-16 ВПС Румунії виконують тренувальні та поліцейські місії виключно в національному повітряному просторі, в суворій відповідності з правилами, встановленими міжнародним правом”, – йдеться у заяві.

У Румунії пов’язали цю кампанію з останнім самітом НАТО, на якому ухвалили важливі рішення щодо підтримки оборонних зусиль України проти незаконної та невиправданої агресивної війни, розв’язаної Російською Федерацією.

Хто пообіцяв передати Ф-16

Офіційно про намір поставити українській армії американські винищувачі оголошували Бельгія, Данія, Норвегія та Нідерланди. Наразі у низці країн тривають навчання українських авіаторів.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна потребує щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб протистояти російським загарбникам. Бельгія обіцяла 30 літаків, Данія – 19, Нідерланди – 24, а у Норвегії обіцяли винищувачі з новішим озброєнням.