Джерело: unian.ua

Українські дронові удари по російських НПЗ в середньостроковій перспективі показують себе не дуже ефективними і не завдають Росії аж надто відчутної шкоди. Про це пише експерт берлінського Карнегі Центру “Росія Євразія” Сергій Вакуленко в авторській публікації для Foreign Affairs.

Він підрахував, що з жовтня Україна здійснила щонайменше 20 атак на російські НПЗ. На його думку, “атаки мали обмежений вплив на виробництво палива в Росії”, а “їхні наслідки тривали недовго”. Він зауважив, що головним ефектом цих ударів стало те, що Росія припинила експорт більш дорогих готових нафтопродуктів і замість них збільшила експорт більш дешевої сирої нафти. 

“Російські нафтові компанії справді, ймовірно, втратили близько 15 доларів США за барель доходу від нафти, яку їм довелося експортувати в сирому, а не очищеному вигляді. Але це крапля в морі порівняно із загальними доходами Росії від нафти”, – заявив він.

За підрахунками Вакуленка, валові втрати Росії від переходу з експорту нафтопродуктів на експорт нафти у квітні 2024 року склали орієнтовно 135 мільйонів доларів. Це при тому що загальна виручка від експорту нафти в квітні становила понад 16 мільярдів доларів.

“Імпорт Росією палива з Білорусі — один вантаж поїзда, що становить менше половини відсотка тижневого споживання бензину в Росії — не означає, що Росія відчуває загальнонаціональний дефіцит палива”, – додає аналітик.

Зрештою у травні Кремль скасував заборону на експорт бензину після того, як з’ясувалося, що в Росії є багато зайвого бензину на складах, стверджує він. З 12 великих нафтопереробних заводів, які Україна пошкодила в період з січня по травень, половина була повернута до повної роботи протягом трьох тижнів, а решта – протягом трьох місяців, додає аналітик.

“Практичні наслідки нападів на нафтопереробні заводи були відносно невеликими та короткочасними; вони мало вплинули на світову економіку саме тому, що мало вплинули на Росію. Щоб реально вплинути на результат війни, Україні доведеться різко посилити ці атаки, набагато суттєвіше зменшивши обсяги нафти, яку Росія може переробити, і ускладнивши для Росії постачання достатнього палива для своєї армії та внутрішньої економіки”, – вважає Вакуленко.

Разом з тим аналітик вважає, що російська кампанія ракетних ударів по українських електростанціях навесні-влітку цього року стала помстою Росії саме за удари по НПЗ.

Контраргументи

Група аналітиків – Майкл Лібрайх, Лаурі Міллівірта та Сем Вінтер-Леві –  зробили низку зауважень до аналізу Сергія Вакуленка. 

Вони зауважують, що справжню ціну ударів по російських НПЗ важко визначити, оскільки Кремль нещодавно засекретив статистику нафтогазової галузі. Разом з тим незалежні оцінки свідчать, що українські удари позбавили Росію 10-15% її нафтопереробних потужностей у першому кварталі 2024 року.

“Це значні, хоча й не руйнівні, витрати для російської військової машини. Виробництво та розгортання безпілотників, які можуть виводити з ладу нафтопереробні заводи, набагато дешевше, ніж ремонт цих нафтопереробних заводів; ремонт стане дорожчим, оскільки Росія буде змушена виснажувати свої запаси спеціалізованого західного обладнання”, – кажуть аналітики. 

Також вони відкидають тезу про те, що Росія почала знищувати українські електростанції у відповідь на удари по НПЗ. Вони нагадують, що агресор нищив українську енергетичну інфраструктуру задовго до того, як українці почали атакувати російські нафтопереробні заводи.

Удари по російських НПЗ: останні новини

Як писав УНІАН, днями безпілотники СБУ та ЗСУ влаштували переполох на полігоні та трьох НПЗ у Краснодарському краї. Зокрема під удар потрапили Афіпський, Ільський та Краснодарський нафтопереробні заводи.

За день до того спецпризначенці СБУ вразили склад паливно-мастильних матеріалів АТ “Тамбовнафтопродукт” в Тамбовській області та нафтобази “Енемська” ТОВ “ЛУКОЙЛ-Югнафтопродукт” у Республіці Адигея. На цих об’єктах переробляли та зберігали сировину й готову продукцію, яку використовувала російська армія.