Джерело: unian.ua

Багато українців звикли зберігати в холодильнику абсолютно все – від м’яса до хліба, бо влітку є ризик швидкого псування продуктів. Насправді, деякі гастрономічні вироби можуть “жити” і без прохолоди – УНІАН розповість, які продукти можна зберігати в теплі абсолютно безпечно.

Які продукти можна зберігати не в холодильнику – список

Запам’ятайте для себе перелік продуктів, які цілком нормально переживають високі температури (не обов’язково їх класти до холодильника), іноді достатньо просто затемненої ділянки на кухні.

Овочі та фрукти

Будь-які овочі та фрукти можна зберігати в льосі або коморі, а якщо таких приміщень немає, то просто знайти на кухні затишне місце в тіні й помістити туди продукти. Головне – стежити за відсутністю вогкості та за можливості швидко з’їдати, не допускаючи тривалого лежання.

Крупи та макарони

Будь-які крупи (гречка, пшоно, рис, пшеничка та інші) можна і потрібно зберігати в шафці на кухні – холодильник таким сипучим абсолютно не потрібен. Єдина вимога – розсипати крупи в скляні банки з кришками, що щільно закриваються, щоб всередину ємності не пробралися комахи. Те ж саме стосується і макаронних виробів – подалі від сонячних променів і в закритій тарі.

Пакетовані та бутильовані соки

Будь-які соки, які ви купите в магазині, спокійно можна зберігати і вдома без холодильника, але тільки якщо вони закриті. Власне, точно так само вони зберігаються і в супермаркеті – без холодильника, просто в торговому залі на полиці. Однак якщо ви вже відкрили сік, бажано випити його за 1-2 дні, при цьому постійно прибираючи кудись у тінь.

Питна вода та газовані напої

Кожному з нас влітку хочеться випити прохолодної чистої води, але якщо немає можливості її охолодити, то точно можна вберегти від псування. Єдина вимога води до вас – не ставити її під прямі сонячні промені, але в іншому навіть відкрита пляшка з водою може стояти на кухні або в кімнаті. Такі ж правила застосовні і до газованих напоїв, хоча їх складно назвати корисними – від відсутності холодильника постраждає тільки температура “газованої води”, але властивості і смак залишаться колишніми.

Каші, супи та пюре швидкого приготування

Будь-які швидкорозчинні продукти, наприклад, супи в брикетах або пакетах, каші та пюре взагалі не потрібно класти в холодильник – там вони можуть відсиріти. Зберігати таку майбутню їжу потрібно за кімнатної температури – бажано в кухонній шафі.

Мед, цукор, сіль, спеції, рослинна олія

Тут усе зрозуміло і без пояснень – ніхто і ніколи не кладе такі продукти в холодильник, усі розумні господині зберігають їх у шафках. У низьких температурах просто немає потреби, тому навіть якщо вимкнуть світло, ці 5 продуктів 100% не постраждають. Що стосується рослинної олії, то її краще все-таки поставити в затінену ділянку, але холодильник такому продукту не потрібен.

Рибні, м’ясні, овочеві консерви

Як правило, більшість покупних консервів не потребують холодильної камери – вони прекрасно себе “почувають” у діапазоні кімнатної температури. Якщо ви переживаєте, що в приміщенні надто спекотно, можете прибрати консерви в шухляду під стіл або в кухонну шафу – там температура буде все одно нижчою, ніж у відкритому просторі кухні, до того ж, ви точно зможете вберегти продукти від сонячних променів.

Що стосується того, яку випічку можна зберігати без холодильника, то, в принципі, будь-яка здоба нормально переживе спеку, якщо вам вдасться швидко її з’їсти. Особливо це важливо під час купівлі випічки з фруктовими та кремовими начинками – вона псується швидше, тож краще вжити смачну здобу в найближчі години після придбання.

ВАЖЛИВО: варто розуміти, що в спеку і без холодильника можна зберігати і ковбасу, і сир, і молоко, і яйця – питання тільки в тому, як швидко ви це все використовуєте в їжу.