Джерело: ukrinform.ua
Телефонні розмови міністрів оборони США і Росії є абсолютно правильною практикою, українцям не слід шукати в цьому якісь негативні для нас моменти.

Таку думку висловив дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара у коментарі Укрінформу.

«Це (розмова міністрів оборони США і РФ – ред.) поширена і абсолютно правильна практика, оскільки це дві найбільші ядерні потуги, і вони повинні мати відкриті канали комунікації. Це абсолютно ненормально, коли, навпаки, їх немає», – сказав Хара.

Він нагадав, що вперше таку практику було запроваджено після Карибської кризи 1962 року.

«Ми розуміємо, що Росія – це країна-терорист і спонсор тероризму, але, враховуючи, що вона найбільша ядерна потуга, то з нею слід розмовляти і Сполученим Штатам, і, я думаю, ще кільком країнам, які не є у дружніх відносинах з РФ», – зазначив Хара.

Він припустив, що глава Пентагону і міністр оборони країни-агресора розмовляли про російську ядерну риторику і «певні дії, які можуть загрожувати безпеці не лише України».

«Я думаю, що про Україну також ішлося, в тому числі про воєнні злочини Росії, які ми можемо кваліфікувати як акти геноциду проти України. Тому це абсолютно нормальна річ, я не шукав би якихось негативних для нас моментів», – зауважив експерт.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони США Ллойд Остін 12 липня провів другу за останні два тижні телефонну розмову з керівником оборонного відомства Росії Андрієм Бєлоусовим.

Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх уточнила, що розмова «була ініційована російським міністром оборони».

Попередня розмова Остіна й Бєлоусова відбулася 25 червня. До цього міністри оборони США й Росії говорили в березні минулого року.