Джерело: ukrinform.ua
Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що за його керівництва Тегеран буде зберігати стабільні відносини з його «цінним союзником» Москвою, а також, що він прагне миру для «росіян та українців».

Як передає Укрінформ, про це він написав у своїй колонці англомовній газеті Tehran Times.

«РФ є цінним стратегічним союзником та сусідом Ірану, і моя адміністрація збереже прихильність розширенню та активізації нашого співробітництва», – зазначив Пезешкіан.

Він також додав, що Іран «прагне миру для народів РФ та України».

За словами президента, нове керівництво країни готове активно підтримувати ініціативи, спрямовані на досягнення цієї мети.

«Я продовжуватиму віддавати пріоритет двосторонній та багатосторонній співпраці з РФ, зокрема в рамках таких структур, як БРІКС, Шанхайська організація співпраці та Євразійський економічний союз», – написав новий іранський лідер.

Окрім того, Пезешкіан заявив, що бажає «конструктивного діалогу» з країнами ЄС, та закликав США «скоригувати свою політику».

За словами президента Ірану, європейські країни обіцяли спробувати відновити ядерну угоду, пом’якшивши вплив американських санкцій, проте цього не зробили.

«Попри ці помилки, я з нетерпінням чекаю на конструктивний діалог з європейськими країнами, щоб встановити наші відносини на правильний шлях, заснований на принципах взаємоповаги та рівності», — зазначив президент Ірану.

Він закликав ЄС «відтермінувати звинувачення» та запропонував економічну, технологічну, енергетичну та іншу співпрацю.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що ситуативна коаліція авторитарних режимів Росії, КНДР, Ірану за економічного підживлення з боку Китаю означає глобальний стратегічний зсув, який загрожує глобальній безпеці.