Джерело: ukrinform.ua
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі подасть позов до Конституційного суду, щоб домогтися скасування закону про «іноагентів».

Як повідомляє NewsGeorgia, це питання обговорювалося на зустрічі Зурабішвілі з неурядовими організаціями, передає Укрінформ.

Очікується, що президент вимагатиме від КС встановити, чи відповідає ухвалений закон статті 78 Конституції Грузії. У ній йдеться про те, що конституційні органи в межах своїх повноважень зобов'язані вжити всіх заходів для забезпечення повної інтеграції країни до ЄС та НАТО.

Одночасно протягом останніх півтора місяця понад сто грузинських НУО працювали над власним позовом. Вони вказують, що закон також суперечить статтям Конституції Грузії про права на об'єднання, рівність, недоторканність особистого життя.

Як пояснює телеканал Mtavari, президент і НУО обговорюють можливість об'єднання своїх позовів. За даними грузинських ЗМІ, Зурабішвілі направить позов до КС уже у понеділок. Неурядовий сектор сподівається, що таким чином вони зможуть домогтися скасування закону, перш ніж він остаточно буде задіяний у вересні.

У правлячій партії «Грузинська мрія» розкритикували наміри Зурабішвілі.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії ухвалив закон про «іноагентів», який офіційно називається «Про прозорість іноземного впливу». Через чотири дні президент Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ, наголосивши, що він «повністю повторює дух російського закону», а його зміст є неконституційним. Парламент 28 травня подолав президентське вето, остаточно затвердивши закон.

Згідно з документом, із серпня ЗМІ та НУО, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Дім юстиції внести заяву про реєстрацію як організації, які проводять інтереси іноземної сили.

Закон розкритикували США та європейські країни. Сполучені Штати вирішили відкласти на невизначений термін спільні військові навчання із Грузією Noble Partner через перегляд двосторонніх відносин.

Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії, на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.