Джерело: ukrinform.ua
Посольство України у ФРН планує представити результати нещодавнього опитування серед українців, шукачів притулку, керівництву Міністерства внутрішніх справ Німеччини і відповідних міністерств у 16 федеральних землях.

Про це Укрінформу повідомив посол України в ФРН Олексій Макеєв.

«Нещодавно ми провели опитування, презентацію якого ми плануємо зробити за кілька днів для МВС і міністрів внутрішніх справ всіх земель, щоби показати ситуацію, яка складається, наприклад, з безпекою українських шукачів притулку», – поінформував посол.

Він додав, що там є також інформація щодо працевлаштування. Це тема, яка викликає чимало питань у Німеччині, адже відсоток тих, хто знайшов роботу серед шукачів притулку є, як стверджують ЗМІ, у ФРН є невисоким.

За словами посла, українська сторона підходить до проблеми комплексно. Соціологічні дані показують: очікувати від жінок з маленькими дітьми, що вони працюватимуть, складно в умовах, коли недостатньо місць у дитячих садках.

«Це комплексна проблема, і я закликав усі партії не політизувати питання працевлаштування», – зазначив дипломат.

Він зауважив, що насправді кількість підприємств, відкритих українцями, є чималою, це видно і по Берліну, де можна зустріти українські кав’ярні, фотостудії, салони краси та інше.

«Німці не усвідомлюють, що ми насправді – нація підприємницька, і багато людей хочуть відкривати власну справу, але джоб-центри до цього не готові. І політики самі визнають, що справді Німеччина не зробила достатньо, щоби долучити бізнес до джоб-центрів, щоби ті пропонувати більш фахову роботу», – зазначив Макеєв.

Посол запевнив, що робота триває, можливо, не так швидко, як хотілося б. Але виявляють все нові й нові проблеми, які потрібно вирішувати, і на які Посольство указує німецькій стороні. «Це дорога в обидва напрямки. Ми наближаємося один до одного», – резюмував дипломат.

Згідно з офіційними даними, станом на квітень 2024 року працездатних (у віці від 15 до 65 років) громадян України в Німеччині налічується 855 415 осіб, з них жінок – 541 927.