Джерело: unian.ua

Зношена сантехніка часто ламається, а поставити нову – дороге задоволення. Доводиться кликати сантехніків, послуги яких коштують теж недешево, тим паче, що далеко не завжди їхній ремонт гарантує справну роботу. УНІАН з’ясував, як за 5 хвилин усе полагодити самостійно, якщо вода не набирається в бачок, а тече в унітаз.

Чому тече бачок унітазу

Причина, чому після зливу тече вода в унітазі, найчастіше, одна – зламалася запірна арматура в самому бачку унітазу. До цього призводять різні поломки – може бути пошкоджений спусковий важіль через занадто агресивне поводження з ним. Також іноді причиною несправностей стають накип та іржа (так відбувається, якщо немає фільтра грубого очищення). Третій варіант – елементарно клапан міг зноситися, а оскільки це основний елемент арматури, від нього багато залежить. Самі клапани полімерні або гумові, а значить, не вічні.

Що робити, якщо вода з бачка тече прямо в унітаз

Уявіть собі ситуацію – ви зробили свої важливі справи в “кімнаті переговорів”, а потім помітили, що тече бачок унітазу з кнопкою – що робити? Викликати майстра? Стукати до сусіда? Ні, можна полагодити самостійно. УНІАН пропонує елементарний метод, з якими впорається будь-яка жінка.

Запам’ятовуйте, що робити, якщо вода в унітазі не зупиняється, і тече бачок:

  • Зняти верхню кришку унітазу (ту, в якій кнопка зливу води) і відкласти її вбік.
  • Побачити, що всередині є два клапани – впускний (праворуч) і випускний (ліворуч). Причиною протікання може бути будь-який із них.
  • Перекрити подачу води до унітазу (повернути вентиль холодної води так, щоб він був не паралельно щодо труби, а перпендикулярно);
  • Спустити всю воду з бачка (натиснути на пластикову кнопку зверху на випускному клапані).
  • Тримаючи двома руками і повертаючи, зняти впускний клапан (на якому ви натискали кнопку).
  • Дістати клапан із бачка, побачити, що внизу в нього є другий клапан – кругла гумка меншого діаметра.
  • Зняти її, промити від бруду, перевірити на предмет пошкоджень.
  • Якщо пошкоджень немає, поставити гумку назад, якщо є, замінити на іншу (вона коштує копійки).
  • Промити щіткою від бруду той отвір у бачку, з якого ви дістали клапан.
  • Поставити випускний клапан на місце в бачок, потрапляючи в пази і повертаючи за годинниковою стрілкою до характерного клацання.
  • Встановити назад кришку унітазу.

ВАЖЛИВО: у жодному разі не застосовувати силу під час зняття або встановлення клапана – абсолютно всі деталі в бачку знімаються легко і просто, навіть якщо є накип і бруд.

Ми розглянули ситуацію з очищенням випускного клапана, саме через те, що тече вода з бачка в унітаз, у 9 з 10 випадків через нього. Якщо пропускає впускний клапан (той, що праворуч), то рівень води в бачку покриває випускний клапан і затікає всередину отвору, розташованого посередині. Але, як правило, так не відбувається – у більшості випадків проблема вирішується саме ретельним очищенням клапанів від відкладень.