Джерело: unian.ua

Про операцію ЗСУ в Курській області знала обмежена кількість осіб. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на Форумі “Україна 2024. Незалежність”. 

“Не розуміють люди, не знають, і добре. Інакше б у нас нічого не вийшло на Курщині. Курська операція принесла кілька речей. Передусім – окупація Харківщини зупинена. Ми мали інформацію щодо створення буферних зон на Харківщини, а потім на півночі. Ми не з не знали конкретику, але розуміли, що Сумщина, Чернігівщина – ось, що може бути в планах (Росії – УНІАН). Те, що ми отримували від нашої розвідки та розвідки партнерів”, – сказав Зеленський. 

За словами президента, завдяки наступу в Курській області Україні вдалося уникнути російської окупації Сумської області.

Президент також пояснив, чому Україна розпочала операцію в Курській області, а не перекинула частину військ у Донецьку область. 

“Що стосується Донеччини – ви повинні розуміти, що це їхня стратегічна ціль. Те, що вони поки не прибирають війська з Донеччини, – зрозуміло, у них там найпідготовленіші війська, і це їхній стратегічний напрямок. Вони дуже хочуть окупувати Донеччину. Ця ціль їхня не змінилася, з початку війни 2014 року ці цілі вже були… Їх цікавить повна окупація Донбасу. Не вийде. І ми над цим працюємо. Курщина входить у наш план перемоги України”, – додав Зеленський. 

Крім того, президент назвав чотири напрямки, які зокрема входитимуть до українського плану перемоги. 

“Один із напрямків, який вже було зроблено, – це Курщина. Другий напрямок – це стратегічне місце України в безпековій інфраструктурі світу. Третій напрямок – це пакет примусу Росії до закінчення війни дипломатичним шляхом. І четвертий напрямок економічний – детально про це говорити не буду. Думаю справедливо, якщо цей план я спершу представлю президенту США. Від нього залежить – дадуть нам те, що в цьому плані чи ні. Будемо ми вільні у використанні того, що там буде в цьому плані чи ні”, – розповів Зеленський. 

Він відзначив, що планується передати цей план Байдену у вересні. У подальшому цей план передадуть й новому президенту США.

Операція ЗСУ у Росії – актуальне

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Росія перекинула на Курський напрямок близько 30 тисяч своїх військовослужбовців, і ця цифра зростає:

“Одним із завдань проведення наступальної операції на Курському напрямку якраз і було відволікання значних сил противника з інших напрямків. В першу чергу, це стосується Покровського, Курахівського напрямку”.