Джерело: unian.ua

Нафтогазова компанія MOL веде переговори про нову схему, де угорська група буде нести відповідальність за транспортування російської нафти через українську територію. Про це з посиланням на голову канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Гергелі Гульяса повідомляє Bloomberg. 

“‎MOL має хороші шанси підписати необхідні угоди”‎, – заявив Гульяс.

Він додав, що це може відбутися на початку осені, але реалізація схеми має свої складнощі.

“З технічної точки зору це означитиме, що транспортування буде дорожчим”, – додає угорський високопосадовець. 

За підрахунками, якщо MOL візьме на себе транспортування нафти від російсько-українського кордону, це може підвищити ціну на 1,5 долара за барель. Зокрема, через супутні ризики. 

Нафтова війна – головні новини

Київ заборонив “Лукойлу” використовувати українську територію у якості транзитного шляху для своєї продукції. Це вдарило, зокрема, по Угорщині – країні, яка не має виходу до моря і залежна в енергетичній сфері від РФ. 

Будапешт виставив Києву ультиматум – він пообіцяв блокувати програму фінансування військової допомоги Україні на 6,5 млрд євро в рамках Європейського фонду миру до тих пір, доки Україна не поновить поставки російської нафти. 

Також нагадаємо, що Євросоюз не підтримав Угорщину та Словаччину у суперечці з Києвом у питанні постачань російської нафти.