Джерело: unian.ua

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили атаку на сервери російських телеканалів, внаслідок чого в ефірі низки телекомпаній були продемонстровані обʼєктивні відеоролики про війну в Україні.

Про це повідомило УНІАН поінформоване джерело в українській розвідці. Зазначило, що відео від ГУР було тричі продемонстровано у прайм-тайм телеканалів, зокрема, “Пєрвоуральськ ТВ”, “Євразія 360”, “Євразія. Пєрвий канал”, частина з яких входять до медіа-холдингу російського олігарха Андрія Комарова.

“Російські фахівці з кібербезпеки намагалися виправити ситуацію, однак внаслідок їхніх дій було припинено трансляцію відразу девʼятьох російських телеканалів: “Євразія 360”, “Євразія Пєрвий канал”, “Пєрвоуральськ ТВ” “Луганськ 24”, “Пєрвий республіканскій”, “СпБ”, “Оплот”, ТВ-3 та “Пєрвий російській”. Водночас ці контрзаходи не змогли завадити кіберфахівцям ГУР МОУ в збереженні доступу до серверів телекомпаній”, – розповіло джерело.

При цьому додало, щовідтак низка телеканалів були змушені припинити власне мовлення на тривалий час з моменту здійснення атаки, про що свідчать і публічні звернення до телеглядачів.

Джерело зазначило, що станом на ранок 22 серпня лише телеканал “Євразія 360” та ТВ-3 частково відновили свою роботу, в той час як мовлення інших лишається заблокованим.

Українці зламали росТБ

Важливі новини про війну – що вже повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, в серпні кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони провели чергову кібероперацію в Росії, внаслідок якої була паралізована робота російського підприємства-розробника ядерної зброї. Операцію було проведено спільно з хакерською групою “ВО Team”.

Внаслідок успішної атаки на єдиного провайдера у місті Снєжинськ Челябінської області РФ – компанію “Вега” – виведено з ладу його 1173 комутатори та 10 серверів. Інформація на серверах “Веги” знищена. Без інтернету та послуг звʼязку майже тиждень залишається низка стратегічних підприємств міста. Серед цих підприємств – Всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики – російське підприємство-розробник ядерних боєприпасів, яке було підключене лише до провайдера “Вега”.

Зазначалося, що вдала кібератака дозволила отримати персональні дані працівників та масив інших документів заводу. Ця інформація, зокрема, дозволяє встановити механізми обходу санкцій та причетних до цього осіб.

Крім того, коментарі у місцевих пабліках Снєжинська свідчать про те, що наслідком кібероперації також стала загроза зриву держоборонзамовлення Росії.