Джерело: ukrinform.ua
З огляду на складну ситуацію на фронті та плани Росії щодо збільшення своїх військ говорити про можливість демобілізації в Україні проблематично.

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Демобілізація – це питання найбільш болюче та найбільш складне. Ми стали заручниками популістських ідей окремих політиків, які вкинули спочатку в публічний простір, а потім в якості законодавчих ініціатив можливості військовозобов'язаних бути звільненими з військової служби під час дії правового режиму воєнного стану", – зазначив народний депутат.

За його словами, у комітеті питання демобілізації обговорювалося "дуже ретельно".

"Історія світових воєн, на жаль, не знає прикладів, коли до завершення повномасштабної війни, до відсічі агресії здійснювалися якісь комплексні заходи щодо звільнень з військової служби тих, хто відстоює територіальну цілісність та державний суверенітет", – зауважив Веніславський.

На його думку, питання демобілізації має не лише політичне, а й оборонне, безпекове і військове значення.

"Політично вигідно говорити, і нам хотілося б обнадіяти тих людей, які воюють, що вони будуть після певного часу мати можливість на звільнення. Але, на превеликий жаль, наразі ситуація залишається на фронті дуже складною», – зауважив Веніславський.

За його словами, ворог має намір збільшувати особовий склад своєї армії, тому «говорити на цьому фоні про можливість звільнення дуже проблематично».

Як повідомляв Укрінформ, у Міноборони повідомляли, що розробляють законопроєкт про демобілізацію, але його поява залежить від низки чинників передусім від ситуації на фронті та темпів мобілізації.