Джерело: unian.ua

Кожного серпня українці відзначають три великі Спаси, названі на честь сезонних продуктів. Протягом багатьох років дати цих улюблених народних свят не змінювалися. Однак цього року українська церква перейшла на новий календар, і тепер усі православні урочистості відзначаються на 13 днів раніше. Читайте і запам’ятовуйте, коли Спаси у 2024 році зустрінуть українці за новим стилем.

Коли Медовий Спас 2024

Медовий Спас, Спас на воді та Маковія – усе це назви християнського свята Походження древ Хреста Господнього. Цього дня українці збирають і освячують мед, а також святять воду в колодязях. Колишня дата свята – 14 серпня.

Після переходу на новий календар Медовий Спас відзначають 1 серпня.

Коли Яблучний Спас 2024

Яблучним Спасом у народі називають церковне свято Преображення Господнє. За давніми віруваннями тільки після нього дозволяється їсти яблука. Головною традицією дня вважається освячення яблук і цілющих трав, а його колишньою датою було 19 серпня.

Нова дата Яблучного Спаса – 6 серпня.

Коли Горіховий Спас 2024

Хлібний, Горіховий або Полотняний Спас присвячений церковному святу Перенесення Нерукотворного образу Спасителя. У народі цей день асоціюється із закінченням сінокосу і настанням осені. У церквах освячують горіхи, зерно і тканини. За старим стилем Третій Спас наступав 29 серпня.

Дата Горіхового Спаса за новим церковним календарем – 16 серпня.