Джерело: unian.ua

Сьогодні, 26 червня, Україна підписала оновлену угоду про вільну торгівлю з Канадою. Вона зберігає умови доступу до ринку для товарів із угоди 2017 року та була оновлена, щоб включити розділи про інвестиції, послуги та інклюзивну торгівлю. Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це повідомила перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко на прес-конференції.

“Це без перебільшення історична подія. Це перша угода, яка чітко показує, що Україна поділяє торговий порядок денний Канади, США, ЄС, Японії та інших наших партнерів”, – сказала Свириденко.  

Вона також зазначила, що це перша угода про вільну торгівлю, у якій особлива увага приділяється Криму та кримським татарам і посиленню ролі корінних народів в економіці та міжнародній торгівлі. 

За її словами, оновлена угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою передбачає лібералізацію ринку послуг за негативним списком: дозволено все, що не заборонено в самій угоді. Також посилюється захист взаємних інвестицій.

Крім того, завдяки угоді працівники українських компаній, які надаватимуть послуги у Канаді, зможуть за спрощеними й розширеними умовами податися на тимчасовий в’їзд до Канади.

Також для товарів, які експортуються в Канаду без мит, можна буде використовувати компоненти з ЄС, Британії, Ізраїлю. Це розширить залучення України до глобальних ланцюгів постачання.

Міністр економіки України також зазначила, що станом на сьогодні, загальна підтримка України з боку Канади сягнула 13,5 млрд канадських доларів (приблизно 9,86 млрд доларів США).

Допомога Україні від Канади – останні новини

Наприкінці квітня 2024 року повідомлялося, що Канада передасть Україні понад 2,3 млн доларів на виробництво дронів. Також країна додатково виділить 13 млн канадських доларів на чеську ініціативу з виробництва та закупівлі артилерійських боєприпасів.  

13 червня міністр оборони країни Білл Блер заявив, що Канада планує передати Україні понад 2 тисячі надлишкових неозброєних ракет CRV7 та перелік інших видів озброєння.