Джерело: unian.ua

Навколо перших днів битви за Київ у лютому-березні 2022-го існує багато міфів, породжених хаосом початкового етапу війни, браком об’єктивної інформації та цілеспрямованою дезінформацією росіян. Про це виданню “Новинарня” розповів офіцер ЗСУ Сергій Молодід, який брав участь у тих подіях.

“Російський танк”, що роздавив легковик

Гучною новиною того часу став епізод, коли нібито “російський танк” на одній з вулиць Києва переїхав легкову автівку. Це відео досі без проблем можна знайти в мережі. Так сталося, що Сергій Молодід був одним із тих, кому наказали цей “танк” знайти і знищити. 

Підрозділ Сергія почав пошуки цього танка-диверсанта. Опитані свідки запевняли, що це був російський танк, обвішаний “Z-ами”, який ще й стріляв з кулемета. Правда виявилася неприємною. 

“Це був ЗРК “Стріла-10М” на базі МТЛБ. Українська система ППО. Нам сказали, що це [російський] БТР прорвався. Але ж ми з усіх сторін були оточені траншеями, в яких сиділи наші люди, хай навіть перелякані і дезорганізовані. І так просто проїхати в місто БТРом — ми не уявляли, як це може бути? Але допустили, що так сталося. Поширювалася купа інформації, начебто ворог захопив нашу техніку, міг проїхати під виглядом своїх. Або БТР міг бути захований в Києві”, – згадує він.

За словами військового, “Стріла” справді переїхала цивільне авто, що й зафіксовано на відомому відео. (На щастя, водій легковика тоді вижив і пізніше одужав). Але сталося це випадково – водій ЗРК не впорався з керуванням.

“Танк” переїхав легкову машину

“Ми їх догнали. Ми догнали цю “мотолигу”, вона заглохла під “Дрім тауном”. Зі “Стріли-10М” вийшов п’яний боєць. Микола, він був старшим сержантом. Був без зброї, в українському пікселі, говорив українською. Він показав документи, він ледь стояв на ногах. Коли ми запитали, де решта людей і командир, він спочатку сказав, що контужений, по них стріляють. Але стрілецька зброя корпус ЗРК не пробиває. Насправді вони були “вгашені”, – розповідає Молодід.

Френдлі фаєр

За його словами, усі історії про “російські танки на Оболоні” є вигадкою, а більшість перестрілок, які тоді відбувалися безпосередньо у столиці, то був так званий дружній вогонь, спричинений хаосом та роздачею зброї значній кількості ненавчених людей.

“З приводу того, що в Києві зовсім не було ДРГ, я не можу стверджувати. Я допускаю, що якісь таки були. Та це не було системним чи масштабним явищем. Дуже багато легенд про це ходить. Але коли ти з людиною спокійно, без емоцій намагаєшся розібратися, знайти фото- й відеодокази, обговорити обставини, все це випаровується”, – розповідає військовий.

За словами Молодіда, перестрілки у Києві були, але випадкові – між своїми. Зокрема після полювання на “російський танк”, повертаючись назад, хлопці якраз потрапили під один такий “обстріл” на перехресті Богатирської.

“Між поліцією і… невідомо ким. Ми реально виїхали під перехресний вогонь і потім заховалися у двори. Перечекали. Повернулися назад. Доповіли, що по нас ледь не відбувся дружній вогонь”, – згадує Сергій.

“Мітки диверсантів”

У перші дні повномасштабної війни українці були налякані якимись “мітками” на дорогах і будинках, які буцімто заздалегідь залишили російські диверсанти та навідники.

“Наприклад, поліцію на Оболоні просто задовбали дзвінками: “у нас мітки на домі!” І ми лазили по дахах, перевіряли ці мітки. Люди казали, що це нібито для наведення ракет, для колон танків, щоб вони знали, куди їхати. Ми пояснювали, що зараз так ракети вже не літають. Нас ніхто не слухав, люди панікували. Так, це була хороша російська ІПСО. Поліція просто дуріла від кількості дзвінків!” – розповідає військовий.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, РФ значно збільшила виробництво “Ланцетів”. Видання Forbes оцінило тактику застосування цієї зброї і прийшло до висновку, що для ЗСУ все не так погано, як могло би бути.

Також ми розповідали, що армія РФ вчиться швидше за українських військових. За українського військового інструктора, у Росії для навчань постійно видають методички та посібники, які є актуальними.